Dit kan je verwachten van de kraamzorg

Sep 12, 2023 | Lifestyle

Er is een baby op komst! Natuurlijk hartstikke leuk, maar er moeten ook een aantal dingen geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het zwangerschapsverlof, maar ook de kraamzorg moet je gaan regelen. Tijdens en na de bevalling kun je een kraamverzorger inschakelen, dit wist je waarschijnlijk al. Maar wat doet zo’n kraamverzorger nou precies? Om je zo goed als mogelijk voor te bereiden, vertellen wij je wat je precies kunt verwachten van de kraamzorg.

Wat doet een kraamverzorger?

Als je bent bevallen, heb je tijd nodig om te herstellen van de bevalling. Ook zul je natuurlijk moeten wennen aan de nieuwe situatie. Je kunt hulp in de kraamtijd krijgen van een kraamverzorger. De belangrijkste taken van de kraamhulp zijn:

  • Het verzorgen van moeder en kind. De kraamverzorger controleert het bloedverlies en zal regelmatig de temperatuur van jou en het kindje meten.
  • De kraamverzorger zorgt voor een goede hygiëne in het huis.

Maar de kraamverzorgster helpt je ook altijd een beetje op weg, vooral als het je eerste kindje is. Er wordt uitleg gegeven over hoe je een luier verschoont en hoe je de baby in bad doet. Maar er worden ook een paar huishoudelijke klusjes overgenomen, scheelt jou weer. 

Hoeveel uren kraamzorg?

Hoeveel uren kraamzorg je krijgt, is in elke situatie anders. Op de eerste dag dat de kraamhulp er is, wordt er vaak gekeken hoeveel uren zorg je nodig hebt. Dit wordt halverwege nog een keer beoordeeld. 49 uren kraamzorg is standaard als je borstvoeding geeft, bij kunstvoeding is dit een paar uur minder, namelijk 45 uur. Volgens de wet heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg en maximaal is dit 80 uur. Daarbij spelen verschillende factoren een rol. Zo krijg je minder uren kraamzorg als je in de kraamperiode met de baby in het ziekenhuis verblijft. Verder is het aantal uren afhankelijk van de gezondheid van jou en de baby.

Meer in deze categorie

Yiro’s
Copyright © 2024 Yiro